Brev till föreningar inför 25 januari
Igår, den 21 januari, meddelade regeringen att de rekommenderar kommuner att fortsatt hålla ej nödvändig idrotts-, fritids- och kulturverksamhet stängd. Denna rekommendation gäller i första hand fram till och med den 7 februari. Undantag görs för verksamhet för barn födda 2005 eller senare, såväl inomhus som utomhus. Sedan tidigare gäller även undantaget för yrkesverksam elitidrott. Dessa rekommendationer kommer Malmö stad att följa.
Detta nya besked innebär att fritidsförvaltningens idrottsanläggningar (utomhus och inomhus) kommer att öppna för föreningars träningsverksamhet för barn och unga födda 2005 eller senare från och med 25 januari.
Smittspridningen i Skåne är fortsatt hög och det är fortsatt mycket viktigt att aktiviteter och träningar i föreningslivets regi kan bedrivas på ett smittsäkert sätt och att Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd samt idrottsförbundens riktlinjer följs.
I fritidsförvaltningens anläggningar har ett begränsat maxantal fastställts utifrån pandemilagen (10 kvadratmeter per person) och det kommer att finnas skyltar på plats som upplyser om maxantalet i respektive utrymme. Omklädningsrum kommer att hållas stängda och är endast öppna om det inte finns andra toaletter att tillgå.
Malmö stad anpassar hela tiden sin verksamhet och öppethållande efter rådande smittläge och i enlighet med Smittskydd Skånes och Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Nya beslut kan därför komma och vi informerar er så fort det är möjligt vid eventuella beslut som påverkar er i föreningslivet. Beslutet om endast hålla öppet för barn och unga gäller till och med 31 mars men kan komma att ändras om smittläget så tillåter.
Vi vet alla vilken stor skillnad idrotts- och fritidsaktiviteter gör i barn och ungas liv och det är därför mycket glädjande att regeringen nu ser att denna viktiga verksamhet åter ska kunna bedrivas. Det innebär samtidigt att vi tillsammans, föreningar och kommun, har ett stort ansvar för att se till att detta beslut inte leder till ökad smittspridning i samhället. Lyckas vi med detta kommer vi sedan successivt kunna öppna upp även för äldre och allmänhet. Tillsammans hjälps vi åt att hålla avstånd, respektera maxantalet samt se till att alla tvättar händer och stannar hemma vid minsta symptom.
Med vänliga hälsningar
Fritidsförvaltningen Malmö stad
Johan Hermansson
Fritidsdirektör
Frågor och svar
För vilken typ av verksamhet är fritidsförvaltningens idrottsanläggningar öppna?
Fritidsförvaltningens idrottsanläggningar (utomhus och inomhus) är öppna för föreningsverksamhet (träning) för barn och unga födda 2005 eller senare. Anläggningarna är också öppna för yrkesverksam elitidrott. Matcher, tävlingar och evenemang tillåts endast för yrkesverksam elitidrott.
Föreningslivet har ett ansvar att följa Folkhälsomyndighetens allmänna råd och idrottsförbundens riktlinjer.
Vad gäller för yrkesverksam elitidrott?
Fritidsförvaltningen utgår under denna period från Riksidrottsförbundet samt respektive specialförbunds definition av vilken verksamhet som är yrkesverksam elitidrott. De som enligt förbunden räknas som yrkesverksamma elitidrottare tillåts att träna oavsett ålder.
Varför får äldre ungdomar inte träna på utomhusanläggningarna?
Smittläget i Skåne är just nu så allvarligt att Malmö stad inte ser det som lämpligt att öppna upp för verksamhet för samtliga grupper på en och samma gång. Därför kvarstår beslutet att utomhusanläggningar endast får användas av barn och unga födda 2005 eller senare.
Hur ser Malmö stad till att pandemilagen följs?
Fritidsförvaltningen har i varje anläggning satt upp affischer med uppgift om hur många personer som samtidigt får vistas i lokalen. Beräkningen är gjord utifrån pandemilagen (10 kvadratmeter per person).
Omklädningsrum hålls stängda och är endast öppna om det inte finns andra toaletter att tillgå. Det ska erbjudas möjlighet att tvätta händerna, eller så ska det finnas handdesinfektion. Varje förening ska bedriva sin verksamhet på ett smittsäkert sätt utifrån de råd och rekommendationer som har tagits fram av regering och Folkhälsomyndigheten.
Om vår förening har bokade tider för verksamhet för personer som är födda 2005 eller tidigare, ska vi då avboka dessa?
Ja, tider som är bokade för aktiva födda 2005 eller tidigare ska avbokas. Detta gör ni via IBGO eller mail till bokningsenheten, booking@malmo.se
Kommer alla tider som är bokade som ”seniorverksamhet” (25 år eller äldre) att avbokas?
Ja, dessa tider kommer att avbokas av bokningsenheten till och med 7 februari 2021.
Vad händer om föreningar inte följer fritidsförvaltningens beslut?
Ni kommer få en skriftlig varning och upprepade förseelser kan leda till att er förening stängs av från fritidsförvaltningens anläggningar i framtiden.
Är det möjligt att boka tider i fritidsförvaltningens anläggningar för barn och unga födda 2005 eller senare?
Det är möjligt att boka nya tider i fritidsförvaltningens anläggningar för föreningars träning för barn och unga födda 2005 eller senare.
Innebär detta att vi inte kommer få några nya träningstider när vår säsong är över?
De säsonger som håller på att schemaläggas (ishall efter- och försäsong och utomhus ordinarie) kommer bokas in enligt schemaförslag. Restriktionen gällande åldersgräns vid träning påverkar endast om restriktionen kvarstår vid säsongens start.
Kan vi boka matcher?
Seriematcher och liknande tävlingar som är planerade av nationellt förbund för utövare på yrkesverksam elitidrottsnivå kommer att beviljas. Ingen form av ungdomsmatcher eller träningsmatcher får genomföras fram till 7 februari.
Vad gäller för skolor?
Fritidsförvaltningens anläggningar är öppna för undervisning oavsett ålder. Lektionstider påverkas inte av den förlängda stängningen.
Mer information
Riksidrottsförbundet: https://www.rf.se/ Folkhälsomyndigheten: https://www.folkhalsomyndigheten.se/